In elk aspect van ons leven is het spel aanwezig – bijvoorbeeld binnen onze opvoeding, in het ondernemen en zelfs in onze sociale interacties.
Rainer Schulte merkt in zijn diepgaande lezing op dat één van de kernfuncties van het spel is om een bepaalde spanning te creëren. Het spel daagt ons uit om in deze spanning te bestaan, waardoor de verbinding tussen ons en de materie wordt versterkt.
Mijn eigen ervaringen met serious gaming bevestigen deze inzichten. Een bijzonder voorbeeld is een project waarin ik jaren geleden betrokken was, waarbij ik een set spelregels heb ontwikkeld als onderdeel van een relatiegeschenk. Een kunstenares had een creatief ontwerp gemaakt voor twee standaard kaartspellen, welke werden aangeboden aan klanten van een organisatie met de missie om internationale samenwerkingen te stimuleren.
Het was vanzelfsprekend dat de kaartspellen konden worden gebruikt voor traditionele spellen als poker of klaverjassen. Echter, de toegevoegde waarde zat in de unieke set spelregels, zorgvuldig uitgewerkt in een bijgevoegde handleiding. Dit bracht een extra dimensie van spanning en stimuleerde de spelers om het spel te verkennen en te spelen, en daarmee een dialoog te starten over hun samenwerking.
Het was interessant om te observeren dat de versie van het relatiegeschenk zonder deze specifieke spelregels vaak, na een beleefd bedankje, opzij werd gelegd. De versie met de spelregels daarentegen, werd actief uitgepakt, onderzocht en gespeeld door verschillende spelers – precies de respons die we beoogden.
Dit project was een krachtige herinnering aan het feit dat een set weloverwogen regels een belangrijk middel kan zijn om betrokkenheid en actie te bevorderen.
Als je ook nadenkt over de mogelijkheden van serious gaming, of als je meer wilt weten over dit vakgebied, neem dan gerust contact met mij op via LinkedIn of via mijn contactpagina. Ik deel graag mijn ervaringen en inzichten met je!