[vc_row full_width=”stretch_row” css=”.vc_custom_1659679388331{padding-top: 35px !important;padding-bottom: 35px !important;background-color: #e7e0da !important;}”][vc_column][qodef_section_title type=”standard” position=”left” title_tag=”” disable_break_words=”no” text_tag=”p” text_font_weight=”700″ title=”Het RiRa Warmtenetspel is ontwikkeld (en heeft tot doel):” text=”1. Om beweegredenen van verschillende actoren beter inzichtelijk maken;
2. Om consequenties van bepaalde keuzes inzichtelijk te maken (in relatie tot kritische succes factoren).” title_break_words=”5″][vc_row_inner css=”.vc_custom_1659679924926{padding-top: 10px !important;}”][vc_column_inner width=”2/3″][vc_column_text css=”.vc_custom_1659679961422{padding-top: 30px !important;}”]
In opdracht van: Hogeschool van Amsterdam
[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_single_image image=”6469″ img_size=”100×100″ onclick=”custom_link” img_link_target=”_blank” link=”https://www.hva.nl/”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1659681874535{padding-top: 35px !important;padding-bottom: 35px !important;}”][vc_column][qodef_section_title type=”standard” position=”left” title_tag=”” disable_break_words=”no” text_tag=”p” text_font_weight=”” title=”De casus” text=”Nederland moet van het aardgas af en daarom moeten we op zoek naar alternatieve oplossingen voor koken, douchen en verwarmen. Dit geldt voor zowel woningen als kantoren/utiliteitsbouw. Het algemene doel daarbij is het verlagen van de CO2-uitstoot in het kader van het klimaatakkoord.”][vc_row_inner css=”.vc_custom_1659681862974{padding-top: 20px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_inner width=”1/4″][vc_single_image image=”7576″ img_size=”full” onclick=”img_link_large” img_link_target=”_blank”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]
Verschillende technische scenario’s zijn voorhanden om panden te verwarmen zonder aardgas. En bij een technische keuze hoort ook een keuze voor een organisatie- en businessmodel. De uiteindelijke keuze op deze drie vlakken ligt niet bij 1 persoon/instantie, maar is een ingewikkeld samenspel van factoren en actoren.
[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]
Alle informatie is niet altijd voor iedereen voorhanden en elke actor in het systeem hanteert weer andere voorwaarden waar een toekomstige oplossing aan moet voldoen (door ons Key Succes Factoren genoemd). Bij keuze voor collectief systeem moeten gebouweigenaren tot gemeenschappelijke keuzen komen waar ze gewend zijn normaal zelf te beslissen.
Het spel is gebaseerd op de casus Amstel III, een gebied in transitie in Amsterdam Zuidoost waar gemeente en stakeholders tot de keuze van (een) warmteconcept(en) dienen te komen. Door de aanwezigheid van datacenters in dit gebied is er een optie voor een lokaal warmtenet met datacenter restwarmte. In de context van deze casus (en bijbehorend onderzoeksproject RiRa) hebben de Hogeschool van Amsterdam en Daan Groen dit spel ontwikkeld.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row full_width=”stretch_row” css=”.vc_custom_1659681889254{padding-top: 10px !important;padding-bottom: 35px !important;background-color: #e7e0da !important;}”][vc_column][qodef_section_title type=”standard” position=”left” title_tag=”” disable_break_words=”no” text_tag=”p” text_font_weight=”” title=”Het spel” text=”Het RiRa Warmtenetspel is een beslissings- en dialoog spel, gestuurd door speelkaarten. De speler zal individuele of collectieve keuzes maken op basis van onderlinge dialoog.”][vc_row_inner css=”.vc_custom_1659678591017{padding-top: 10px !important;}”][vc_column_inner width=”1/4″][vc_single_image image=”7588″ img_size=”full” style=”vc_box_rounded” onclick=”img_link_large” img_link_target=”_blank”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]
Een spelleider zal deze dialoog begeleiden en kan, eventueel, kleine aanpassingen in het spel doen om beter aan te sluiten bij de lopende dialoog.
Belangrijk bij een spel rond dialoog is het aanbrengen van triggers om deze dialoog op gang te brengen. Triggers zijn (onder andere) methoden uit de serious gaming industrie, waarbij een spel mechanisme –of een fictief mechanisme wordt gebruikt om een proces in gang te zetten. In dit geval een dialoog.
[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]
De spelleider triggert de speler om in actie te komen en te reflecteren op de uitdaging.
In het spel zijn er drie belangrijke triggers ingebouwd:
- Bekendmaking of aanpassing van de doelstellingen in relatie tot de casus:
Om de spelers te activeren (en uit te dagen om na te denken over), zal de spelleider tijdens het spel bepaalde kaders aangeven. Dit zijn doelstellingen vanuit de gemeente, waar de spelers aan moeten voldoen om het spel te kunnen winnen. Deze doelstellingen bepalen of een spel wel- of niet succesvols is afgerond.
Doordat de doelstellingen tijdens het spel (kunnen) wijzigen, creëert de spelleider een dilemma en spanning bij de spelers. Dit zal leiden tot activatie. - Kiezen van een persoonlijke Key Succes Factor:
De spelleider zal de spelers vragen een standpunt in te nemen ten opzichte van de casus. Dit standpunt komt tot uiting in één of meerdere KSF die de speler tijdens het spel zal kiezen. Doordat verschillende spelers (waarschijnlijk) verschillende KSF kiezen creëer je een gezonde basis voor een dialoog. - Besluiten welke technische scenario’s (collectief of solo) ontwikkeld gaan worden:
De meest belangrijke trigger en kern van het spel, is dat spelers moeten kiezen welke technische scenario’s ontwikkeld gaan worden. Het is spel dusdanig ingericht dat hier een dialoog zal ontstaan, want niet alles is mogelijk binnen de KSF. We zullen de spelers ook van de noodzakelijke informatie moeten zien om een gewogen keuze te maken. Tijdens het spelen van spel zal deze informatie steeds meer beschikbaar komen.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][qodef_section_title type=”standard” position=”left” title_tag=”” disable_break_words=”no” title=”Implementatie”][vc_column_text]
Het RiRa Warmtenetspel is ontwikkeld voor zowel online als offline gebruik. Deze constructie is noodgedwongen ontstaan wegens COVID, waarbij fysiek samenkomen niet altijd mogelijk is.
Bij de offline variant wordt een bordspel gebruikt, waarbij speelkaarten de informatie bevatten die de spelers nodig hebben. De spelers kunnen deze kaarten op het speelbord plaatsen, waar de omgeving Amstel 3 is uitgebeeld.
De gemeente (spelleider) kan de doelstellingen spelen en zal tijdens het spel nieuwe kaarten beschikbaar stellen.
De online variant wordt via de online whiteboard software MIRO gespeeld. Spelers kunnen hier zonder account inloggen (wachtwoord beschermt) en samen de kaarten bekijken. Tevens is het speelbord gevisualiseerd. Spelers kunnen gelijk aan het offline spel met kaarten slepen en deze op het bord plaatsen.
Het enige verschil is dat de kaarten niet tegen de borst gehouden kunnen worden, maar zichtbaar zijn voor iedereen.
Het RiRa Warmtenetspel zal in eerste aanzet in het onderwijs geïmplementeerd worden, waarbij studenten de verschillende standpunten en mogelijkheden kunnen verkennen. Projectpartners hebben echter ook aangegeven interesse te hebben het spel verder door te ontwikkelen voor inzet in echte casussen.
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_table][/vc_table][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”7610″ img_size=”450″ alignment=”center” onclick=”img_link_large” img_link_target=”_blank”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”7620″ img_size=”450″ alignment=”center” onclick=”img_link_large” img_link_target=”_blank”][/vc_column][/vc_row]