Game-based leren: Een transformatie in werknemerstrainingen

Game Based Leren

Teams die moeilijk te motiveren zijn voor een (her)training, kun je het beste benaderen met Game Based Leren.

In tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen, is game based leren meer dan het inzetten van serious games binnen een training. Sterker nog, in de basis is het prima om deze methodiek in te zetten, zonder dat je een serious game gaat ontwikkelen.

In de afgelopen paar maanden ben ik steeds meer actief geworden met het inzetten van game based leren. De training bestaat uit twee fasen:

  • In de eerste fase gaat de focus naar de basiskennis. Via korte, interactieve oefeningen en scenario’s brengen we kennis naar werknemers die noodzakelijk is om effectiever te kunnen presteren in hun rol.

  • In de tweede fase brengen we meerdere werknemers samen in een praktijksessie, waarbij we de kennis toepassen op specifieke scenario’s. In deze tweede fase maak ik vaak gebruik van een serious game of kaartspel, maar zoals benoemd kan dat ook zonder.

De belangrijkste ervaring is dat deze vorm, beter aansluit bij onze natuurlijke vorm van leren. Vanuit onze jeugd zijn we gewend om actief, onderzoekend en vooral in korte sessies te leren.

Door uitdagingen, scenario’s en interactieve elementen toe te voegen, prikkelen we de nieuwsgierigheid en competitiegeest van de werknemer. Deze elementen dienen niet alleen als middel om hen te motiveren, maar ze spelen ook in op de menselijke behoefte om problemen op te lossen en prestaties te behalen.

Interesse om meer te ontdekken over Game Based Leren? Ik sta klaar om mijn ervaringen en inzichten te delen en samen te kijken hoe we de focus van jouw trainingsmethoden kunnen verschuiven.