Herscholing Wet- en Regelgeving: het opfrissen van basiskennis voor brug- en sluisoperators

Herscholing Wet- en Regelgeving.

“Hoe houd je ervaren operators scherp in een vakgebied waar regels en inzichten voortdurend in beweging zijn? De herscholing Wet- en Regelgeving is ontwikkeld in opdracht van Stichting Nationale Nautische Verkeersdienst Opleiding (NNVO) en biedt een antwoord op deze vraag.”

In samenwerking met Drift Learning, verantwoordelijk voor de inhoudelijke informatie en leerdoelen, heeft Preludens zowel de verhaallijn als de MicroGames ontworpen en ontwikkeld. Daarnaast heeft Preludens, in nauwe afstemming met de trainers van NNVO, de praatplaten voor de praktijkdagen uitgewerkt.

NNVO is hét opleidingscentrum voor de nautische sector. Ze leiden nautisch verkeersleiders op, maar ook brug- en sluisoperators en medewerkers met een varende functie zoals in de patrouillevaart. Tijdens dit project hebben de trainers en experts van NNVO twee pilotdagen georganiseerd, waarbij deze game-based training inhoudelijk begeleid en getoetst is.

De training is speciaal ontworpen om de basiskennis van brug- en sluisoperators op te frissen, zonder te vervallen in een traditionele opfriscursus. De focus ligt niet alleen op kennisoverdracht, maar vooral op het uitdagen van professionals, zodat ook jarenlange ervaring wordt aangescherpt met actuele inzichten.

Keerpunt is ontwikkeld in samenwerking met:

Innovatieve leermethoden met MicroGames en Storytelling

Inzet van MicroGames en storytelling zorgt voor een uitdagende en betrokken herscholing. Operators die al jaren in het werkveld actief zijn, beschikken over veel ervaring. Het is effectiever om hen uit te dagen, dan de basis opnieuw aan te leren. Hiermee vergroten we zowel de impact als de betrokkenheid.

MicroGames zijn korte, interactieve oefeningen en dagen de speler uit om noodzakelijke kennis te laten zien. Bij elke fout ontvangt de speler directe feedback, zodat deze fouten bij herhaling worden verbeterd. MicroGames vereisen een actieve houding en daagden de operator uit om onder tijdsdruk keuzes te maken. Zo wordt zichtbaar op welke gebieden kennis mogelijk is weggezakt en waar versterking nodig is.

Storytelling voegt een contextuele laag aan toe door complexe regels en procedures te vertalen naar herkenbare scenario’s. Dit maakt de leerstof relevanter en toegankelijker, omdat operators de situaties direct kunnen relateren aan hun werk. Door de verhalen in comics uit te werken, kunnen we de scenario’s visueel houden en kan de speler in eigen tempo de materie behandelen.

De wisselwerking tussen MicroGames en storytelling houdt het leren dynamisch, praktijkgericht en aansluitend op de expertise van ervaren professionals. Samen stimuleren ze niet alleen kennisbehoud, maar ook kritische denkvaardigheden en probleemoplossend vermogen – essentieel in een voortdurend veranderend vakgebied.

Flexibele opbouw en praktische toepasbaarheid.

Na de online training worden de deelnemers uitgenodigd voor een praktijkdag om de dialoog te verdiepen. Veel wetten en regels kennen immers een grijs gebied waarin de toepassing niet altijd eenduidig is. Via onderlinge dialoog kunnen ervaringen gedeeld worden en benaderingen met elkaar worden vergeleken.

Tijdens deze praktijkdag maken we gebruik van zogenoemde praatplaten – visuele kaarten waarop scenario’s zijn uitgewerkt, vergezeld van vijf gerichte vragen. In kleine groepen bespreken deelnemers deze scenario’s en verkennen samen verschillende benaderingen. Door ’s ochtends de focus te leggen op de leerdoelen en ’s middags praktisch toe te passen in scenario’s, ontstaat een diepgaande en waardevolle dialoog.

Na twee succesvolle pilotdagen is de training verder verfijnd en nu klaar voor bredere inzet. Deze herscholing biedt ervaren operators de kans om hun kennis up-to-date te houden en zich beter voor te bereiden op de steeds veranderende eisen van hun vakgebied.

De training bestaat uit 14 leerdoelen binnen de wet- en regelgeving. Omdat deze leerdoelen niet altijd direct met elkaar samenhangen, hebben we gekozen voor een opzet met 14 losse scenario’s. De gekoppelde MicroGames bieden een interactieve uitdaging. Succes wordt beloond, en fouten leveren waardevolle feedback op, zodat het leren niet alleen boeiend, maar ook effectief is.

De online training duurt gemiddeld 2 tot 4 uur, waarbij elk leerdoel ongeveer 15 minuten in beslag neemt. Dankzij de modulaire opzet is de training eenvoudig via het NNVO-leerplatform te volgen, waardoor operators zelf hun tempo en volgorde kunnen bepalen.